Prijem za nekadašnje pripadnike Namjenske vojne industrije u gradskoj upravi
11. maj 2017. godine
Povodom obilježavanja 25. godišnjice formiranja Namjenske vojne industrije 5. korpusa Armije R BiH, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostio je nekadašnje pripadnike NVI  koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani tadašnjeg Bihaćkog okruga. Evocirajući uspomene, gradonačelnik Fazlić istakao je da je namjenska vojna industrija omogućila borcima Armije R BiH, policije i HVO  Regije Bihać da se suprostave vojnički opremljnijoj vojnoj sili i odbrane  ovaj dio države Bosne i Hercegovine.

“Vi ste svojim znanjem i iskustvom dali nemjerljiv doprinos u formiranju namjenske vojne industrije koja je uz zarobljavanje neprijateljskog oružja bila jedini način da se braniocima Bihaća i okruga obezbijedi oružje za odbranu” -  kazao je gradonačelnik Fazlić.

Ekrem Šiljdedić, ratni starješina Namjenske vojne industrije zajedno sa svojim saborcima, istakao je da je snalažljivošću i odlučnošću velikog broja inžinjera iz raznih industrijskih oblasti, stvoren već u maju 1992.godine,  nukleus vojne industrije koja je za vrijeme agresije imala oko 380 pripadnika, od čega preko 180 iz Bihaća.

“S  proizvodnjom se počelo od 11.maja 1992.godine i do kraja rata ostvarili smo impresivne rezultate napravivši našim borcima preko 78.000 ručnih bombi, 38.000 tromblona, skoro 70.000 minobacačkih mina različitog kalibra, 32 minobacača, na desetine hiljada metaka i granata za ostala artiljerijska oruđa” - kazao je Šiljdedić.

Gradonačelnik Fazlić dao je danas i podršku inicijativi da se 11.maj, dan osnivanja Namjenske vojne industrije,  uvrsti u kalendar značajnih datuma grada Bihaća.Nazad
© Opcina Bihac 2013