Čišćenjem područja NP Una počela akcija čišćenja Proljeće nas pokreće
17. april 2017. godine
Gradska uprava Bihaća zajedno sa velikim brojem institucija, organizacija, nevladinih udruženja i sportskih kolektiva organizira akciju čišćenja i uređenja gradskih i prigradskih područja  pod nazivom „Proljeće nas pokreće 2017“.  Akcije se odvija u periodu od 15.aprila do 30.aprila ove godine, a proteklog vikenda realizirano je čišćenje i uređenje područja Nacionalnog parka Una.

I pored loših vremenskih uslova, akciji su se pored uposlenika NP Una odazvali bihaćki srednjoškolci koji su prikupili otpad na lokalitetima Dubovsko-Orašac.  Zbog loših vremenskih uslova aktivnosti planirane za nedjelju 16.aprila su otkazane, a narednog vikenda programom akcije predviđeno je čišćenje planinarske staze na Plješevici, lokaliteta Lohovo, Račić,Bimes – Ružica, Vedro Polje – Baljevac Zavalje.

Podršku akciji daje  JKP Komrad Bihać, menadžment Nacionalnog parka Una,  Asocijacija srednjoškolaca USK-a, Vijeće učenika grada Bihaća, Unija studenata Univerziteta u Bihaću, Unski smaragdi , Udruženje „I love Una“ i brojni sportski kolektivi grada Bihaća.

U okviru akcije „Proljeće nas pokreće“ obilježit će se Dan planete Zemlje projektom  „Lets Do It“ u saradnji sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a. Kada je u pitanju edukativni dio akcije, na gradskom trgu 24.aprila održati će se priredba o značaju očuvanja okoliša pod nazivom „Proljeće nas pokreće“ u organizaciji i izvedbi bihaćkih vrtića,  Asocijacije srednjih škola USK i Unskih smaragda.


Nazad
© Opcina Bihac 2013