Potpisan ugovor o prijenosu sredstava Vlade F BiH u iznosu od 2 miliona KM za JP Aerodrom Bihać
31. maj 2017. godine
Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić potpisao je danas u gradskoj upravi Bihaća sa Elvedinom Sedićem, direktorom JP Aerodrom Bihać ugovor o prijenosu sredstava kapitalnog transfera za JP Aerodrom Bihać. Ugovorom su osigurana sredstva u iznosu od 2 miliona KM, a prema riječima Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća , dodijeljena sredstva konačno su potvrda da ovaj dio Bosne i Hercegovine nije zaboravljen, zahvalivši pri tom Vladi F BiH  i ministru Šemsudinu Dediću koji je sa kolegom ministrom Denisom Lasićem pomogao pri osigravanju sredstava za aerodrom u Bihaću.

„Trudimo se da od ovog ne pravimo veliku pompu, već želimo provesti procedure i izabrati izvođače za one radove kako je i navedeno u ugovoru i stvoriti uslove da možemo konkretnije govoriti o projektu izgradnje aerodroma Bihać. Ono što sam i ranije govorio da ako ne može ovaj dio BiH dobiti brzu cestu, nemamo u funkciji Unsku prugu, onda možemo očekivati podršku kada je u pitanju aerodrom Bihać i uvjeren sam da ona neće izostati u narednom periodu „- kazao je gradonačelnik Fazlić. 

Kako je istaknuto tokom potpisivanja ugovora, obezbijeđena  sredstva u iznosu od dva miliona KM, biti će utrošena za projektnu dokumentaciju aerodroma (500.000 KM), ograđivanje poletno-sletne staze i pratećih objekata (400.000 KM), izgradnju pristupne ceste (400.000 KM) , izmještanje postojećih objekata (500.000 KM) i dobijanje atesta,dozvola i licenci (200.000 KM).

Kako je istakao resorni ministar Denis Lasić, navedena sredstva su namjenski prikupljena sredstva od putničke takse koja se naplaćuje isključivo za razvoj avio infrastrukture u F BiH. On je naglasio da je jedan od prioriteta resornog ministarstva ulaganje u avio infrastrukturu u F BiH s ciljem poboljšanja usluga prometa putnika, odnosno kako bi aerodromi u F BiH bili još konkurentniji aerodromima u okruženju i regiji.

Potpisujući danas  ugovor, Elvedin Sedić, direktor JP Aerodrom Bihać naglasio je da su osigurana sredstva u iznosu od 2 miliona KM značajan korak u smjeru podizanja privredne i turističke aktivnosti u USK-a, budući da , ističe Sedić, ulaganje u prometnu infrastrukturu uvijek prati i poboljšanje kvalitete poslovnog okruženja.

„Napravili smo prvi korak i sada valja zasukati rukave i iskoristiti doznačena sredstva za onu namjenu kako je i navedeno u ugovoru i istinski se nadam da smo otvorili priču u pozitivnom smjeru i da ćemo kroz model koji bude najprihvatljiviji i najisplatviji, izgraditi aerodrom u Bihaću“- kazao je Sedić.


Nazad
Potražite nas na Facebook-u

August 2017
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
REGISTAR
ADMINISTRATIVNIH POSTUPAKA
e-Mail PROVJERA
STATUSA PREDMETA
SMS PROVJERA
STATUSA PREDMETA

Virtuelna šetnja kroz Bihać
Turistička zajednica USK
© Opcina Bihac 2013