Grad Bihać dio projekta UNHCR-a i Hilfswerka Austria za podršku raseljenim licima i povratnicima
12. april 2017. godine
Bihaćki gradonačelnik  Šuhret Fazlić zajedno sa pet kolega gradonačelnika i načelnika potpisao je u Neumu  protokol o saradnji s Hilfswerk Austria Internationalom povodom početka realizacije projekta “Pružanje pomoći za održivost raseljenim i povratnicima i podrška UNHCR-u pri upravljanju podacima”.

Riječ je o projektu koji UNHCR financira s 2,5 miliona KM i pomoći će  lokalnim vlastima da riješe raseljene osobe i povratnike u skladu sa revidiranim ciljevima strategije implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema riječima Suzane Jašarević, direktorice Hilfswerk Austria Internationala za BiH, projektom će se  osnažiti kapaciteti lokalnih zajednica da utvrde potrebe raseljenih i povratnika, ažuriraju svoje baze podataka, te dodjelom grantova za samozapošljavanje direktno pomognu ekonomsku održivost najmanje 260 porodica s područja Bihaća,  Čapljine, Lukavca, Doboja, Kotor Varoši i Novog Grada,  te još 22 porodice iz drugih općina koje budu identificirane kao prioriteti.

Gradonačelnici, načelnici i Bihaća, Doboja, Čapljine, Lukavca, Kotor Varoši i Novog Grada su izrazili spremnost da u okviru definiranih programskih aktivnosti rade na razvoju sopstvenih kapaciteta radi unaprjeđenja životnih uvjeta svojih sugrađana – raseljenih osoba i povratnika, te njihovih porodica.

Timovi iz lokalnih zajednica nastavljaju s dvodnevnim programom obuke o upravljanju projektnim ciklusom i pripremi projekata, kojom će se direktno osnažiti kapaciteti lokalnih zajednica da na konkurentan i uspješan način pristupaju donatorskim fondovima u budućnosti.

Nazad
Potražite nas na Facebook-u

August 2017
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
REGISTAR
ADMINISTRATIVNIH POSTUPAKA
e-Mail PROVJERA
STATUSA PREDMETA
SMS PROVJERA
STATUSA PREDMETA

Virtuelna šetnja kroz Bihać
Turistička zajednica USK
© Opcina Bihac 2013