Šuhret Fazlić: Moramo uvažiti mišljenje struke i spriječiti daljnji urbicid Grada Bihaća
25. januar 2017. godine
Na inicijativu bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića danas je održan radni sastanak  na kojem su bihaćki arhitekti i projektanti razgovarali o stanju urbanizma grada Bihaća. Radni sastanak  koji je prvi put orgaziran u gradskoj upravi Bihaća bio je prilika da čelni čovjek grada Bihaća sasluša mišljenje i stavove struke kada je u pitanju urbanizam i nelegalna gradnja u na području grada, sa posebnim akcentom na neplansku gradnju u užem jezgru grada.

Istaknuvši zadovoljstvo održanim sastankom i spremnošću struke da u narednom periodu svoje znanje  stave na raspolaganje u funkciji planskog razvoja grada Bihaća, gradonačelnik Fazlić kazao je da  je arhitektura odraz stanja društva i stoga će u narednom periodu ovoj oblasti posvetiti više pažnje a s ciljem uvođenja reda.

“Konstatirali smo svi da je evidentno na sceni u proteklom periodu bio urbicid i ubijanje duše ovog grada i stoga sam odlučio da prekinem ovu praksu i da ja ne odlučujem kako će se graditi , već to trebaju odlučivati stručni ljudi i javno mnijenje. Čuo sam danas dosta dobrih prijedloga i uskoro ćemo ponovo  održati sastanak na kojem ćemo neke stvari konkretizirati s ciljem poboljšanja stanja” - kazao je gradonačelnik Fazlić.

Na današnjem sastanku  zaključeno je da je došlo do urbicida u užem dijelu grada koji je u narednom period potrebno ublažiti i sanirati gdje je to moguće, a predloženo je i donošenje planske dugoročne strategije razvoja grada.

“ Ovo je dobar primjer kako se gradske vlasti trebaju odnositi prema društvenim tokovima i raduje činjenica da smo se danas okupili kod gradonačelnika kako bi smo iznijeli svoje sugestije i prijedloge koji će kako smo čuli biti uvaženi . To je prvi korak ka planskom i sistemskom rješavanju problema građenja u Bihaću “ – kazao je Miron Ibrahimpašić, ispred arhitekata.

Nazad
Potražite nas na Facebook-u

Septembar 2017
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
REGISTAR
ADMINISTRATIVNIH POSTUPAKA
e-Mail PROVJERA
STATUSA PREDMETA
SMS PROVJERA
STATUSA PREDMETA

Virtuelna šetnja kroz Bihać
Turistička zajednica USK
© Opcina Bihac 2013