Gradonačelnik Fazlić: Troškovi prevoza učenika plaćati će se na transparentniji i pravedniji način
18. januar 2017. godine

Pred sutrašnju 4.sjednicu Gradskoga vijeća Bihać  na kojoj će na prijedlog bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića, gradski vijećnici raspravljati o
Prijedlogu Odluke o finansiranju troškova prevoza učenika srednjih škola u gradu Bihaću za 2017.godinu, danas je održana konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik  pojasnio namjeru i kriterije kojima je želio transparentno i racionalno urediti način financiranja troškova javnog prevoza redovnih učenika srednjih škola u periodu februar-juni, te septembar-decembar 2017. godine.

Gradonačelnik Fazlić istakao je da nikada do sada nije donešena odluka na gradskom vijeću vezana za prevoz učenika, već da su sredstva samo planirana budžetom i trošena bez pokrića, a  model je bio takav da su se pare uplaćivale prevoznicima  na osnovu spiskova svih učenika pojedine mjesne zajednice. Tako je za prevoz učenika u 2013. godini plaćeno 50.000 KM, u 2014. godini 314.000 KM, u 2015. godini 721.00 0 KM, dok je u prošloj godini stvorena obaveza od 684.000 KM a plaćeno je 445.000 KM.

„Moja namjera je da nova odluka bude mjera socijalne politike, odnosno da bude mjera koja uspostavlja odnos grada Bihaća spram učenika, a ne odnos prijevoznici spram grada. Sigurno je da su sredstva do sada trošena i za plaćanje prevoza učenika koji nikada nisu niti sjeli u autobus, a postoje indicije da je to bio način izvlačenja javnih sredstava za finanaciranje pojedinih političkih stranaka. To više neću dopustiti i ovom odlukom želimo konačno ovu oblast urediti na jedan transparentan i objektivan način„-kazao je gradonačelnik Fazlić.

Kada su u pitanju kriteriji koji se nalaze u odluci, gradonačelnik Fazlić istakao je da se ne radi o finalnoj verziji te da će on kao predlagač kao i gradski vijećnici na sutrašnjoj sjednici predložiti određene izmjene i zauzeti konačan stav.

Predloženom odlukom, pravo na finansiranje troškova prevoza određenih kategorija učenika srednjih škola, trebali bi imati  slijedeće kategorije učenika srednjih škola: djeca bez roditeljskog staranja, djeca čija oba roditelja nemaju primanja bez obzira na broj djece, djeca samohranih roditelja minimalnih primanja (najniža plata u Federaciji Bosne i     Hercegovine) i bez primanja, djeca sa invaliditetom, ukoliko u porodici ima dva ili više učenika srednje škole a primanja u domaćinstvu po bilo kom osnovu ne prelaze visinu najniže plate u Federaciji Bosne i Hercegovine, pravo na subvenciju troškova prevoza  ima drugo, treće i više djece.

Osvrćući se na aktuelne sniježne padavine na području grada Bihaća, gradonačelnik Fazlić, kazao je da je poduzeto sve da grad bude prohodan i da sve vitalne službe i institucije rade i da građani imaju pristupa do njih.

„Smatram da smo dobro organizovani i da su glavne saobraćajnice prohodne i kada snijeg prestane padati , pročistiti ćemo neke pravce koje do sada nismo uspjeli očistiti, a njih je vrlo malo. Uvijek ima primjedbi građana i to je razumljivo i intervenisali smo gdje god su nas zvali „-kazao je gradonačelnik Fazlić.

Odgovarajući  na novinarsko pitanje da li je u svom dosadašnjem radu susreo se sa eventualnim nezakonitim odlukama svojih predhodnika, gradonačelnik Fazlić, kazao je da još sagledava stanje u gradskoj upravi i da će ukoliko bude odluka koje su u suprotnosti sa zakonom, iste prijaviti nadležnom Tužilaštvu USK-a, što, ističe Fazlić, očekuje i od svih građana, institucija i organizacija koje imaju određene informacijeo radu gradske uprave.

„Neću praviti kompromise kada su u pitanju bivši  i budući gradonačelnici i političke stranke koje su bile i koje će biti na vlasti. Ne bojim se jer ću svoj posao časno i profesionalno raditi. Već imam nekih nagovještaja i iste ću prijaviti kada budem imao konkretne dokaze i činjenice, a do tada bi bilo neozbiljno da spominjem bilo čije ime i odluke koje su eventualno nezakonite „- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Nazad
Potražite nas na Facebook-u

August 2017
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
REGISTAR
ADMINISTRATIVNIH POSTUPAKA
e-Mail PROVJERA
STATUSA PREDMETA
SMS PROVJERA
STATUSA PREDMETA

Virtuelna šetnja kroz Bihać
Turistička zajednica USK
© Opcina Bihac 2013