GV Bihaća usvojilo odluke o privremenom financiranju i zabrani zapošljavanja do 20. juna 2017. godine
27. decembar 2016. godine
Vijećnici Gradskog vijeća Bihać na današnjoj sjednici na prijedlog gradonačelnika Šuhreta Fazlića,  usvojili su Odluku o ograničavanju zapošljavanja u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivač Grad Bihać u periodu od 01.01.2017. do 30.06.2017.godine.

Uvažavajući zatečenu tešku financijsku situaciju Budžeta grada Bihaća, kao i financijske tokove ostvarenja prihoda i rashoda javnih ustanova i javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Bihać, a imajući u vidu da je nekoliko proteklih godina došlo do značajnog broja upošljavanja  u navedenim institucijama s ciljem zaustavljanja stvaranja novih obaveza i rashoda u narednom periodu, novim nekontrolisanim prijemom radnika, gradonačelnik Fazlić, predložio je danas  Gradskom vijeću Bihaća da usvoji Odluku  koja bi dodatno trebala stabilizirati gradski budžet.

„Svaka smjena vlasti i dolazak nove političke struture do sada je značila i nova zapošljavanja u javna preduzeća i to se nama ne smije desiti i stoga želim da zajedno sa GV Bihać donesemo odluku i zaustavimo  zapošljavanje. Također, želim da osiguramo kvalitetniji rad iz vlastiti izvora i  dodatnim obrazovanjem naših radnika. Nakon šest mjeseci ponovo ćemo razmotriti ovu odluku jer ćemo u međuvremenu raspravljati i i oposlovanjima javnih preduzeća i vidjeti ćemo da li i gdje postoji opradvanost novog zapošljavanja „- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Kako je istaknuto, na obrazloženje i prijedlog uprave javnih preduzeća i ustanova gradonačelnik Bihaća može, ukoliko prijedlog smatra opravdanim, predložiti Gradskom vijeću Grada Bihaća da razmotri i odluči  o davanju saglasnosti za neodoložan i hitan prijem novih zaposlenika. Također,  Javne ustanove i javna preduzeća  čiji je osnivač Grad Bihać su dužne u skladu sa zakonom i drugim propisima, te vlastitim programima i planovima, izvršiti prijem lica na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, odnosno pripravnike i volontere.

„ Mi ne možemo zabraniti direktorima da zapošljavaju radnike, ali možemo zahvaljujući današnjoj odluci i našim upravljačkim strukturama da smijenimo svakog direktora koji se ne bude pridružavao ove odluke i koji bude zapošljavao bez obrazloženja i opravdanja“-dodao je gradonačelnik Fazlić.

Na današnjoj sjednici nakon opsežne rasprave, vijećnici su većinom glasova usvojili i Odluku o privremenom finansiranju grada Bihaća za period  januar-mart 2017. godine do donošenja Budžeta grada Bihaća za 2017. godinu. Usvojenom odlukom privremeno finanaciranje grada Bihaća utvrđeno je u iznosu od 5.405.955 KM. Usvojeni su i amandmani zahvaljujući kojima će se obezbijediti sredstva za javne kuhinje Imaret i Merhamet, a do usvajanja budžeta za 2017.godinu i sredstva za prijevoz učenika srednjih škola.

Nazad
Potražite nas na Facebook-u

Jun 2017
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
REGISTAR
ADMINISTRATIVNIH POSTUPAKA
e-Mail PROVJERA
STATUSA PREDMETA
SMS PROVJERA
STATUSA PREDMETA

Virtuelna šetnja kroz Bihać
Turistička zajednica USK
© Opcina Bihac 2013