Dvanaest romskih porodica dobilo ključeve stanova u naselju Ružica
12. decembar 2016. godine
Uručivanjem ključeva za dvanaest porodica romske zajednice danas je u bihaćkom naselju Ružica okončan  još jedan zajednički projekt Vlade USK-a, grada Bihaća, njemačke nevladine organizacije ASB i organizacije Hilfswerk Austria.

Riječ je o izgradnji zgrade kolektivnog stanovanja za romsku manjinu  u MZ Ružica koja je koštala skoro 600.000 KM , a većinu sredstava osigurala je EU , Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, Vlada USK-a i grad Bihać koji je izdvojio 91.000 KM. Ključeve stanova danas su dobili Mujko Beganović, Fikret Hamidović, Refik Sulejmani, Hasan Demirović, Merima Čolić,Kada Džemailji,Elvis Selman,Selver Osmani,Ersan Džemaili,Goran Vikić, Samir Fazlija i Šećo Ahmetović.

Čestitke povodom dobijanja stanova porodicama bihaćkih Roma koji su u stanju socijalne potrebe, uputili su Dervo Sejdić, Udruženje Kali Sara, Nikola Findrik, ministar privrede u Vladi USK-a, Muris Mičijević,projekt menadžer Hilfswerk Austrija i Elmina Emrulović, šef Službe za opću upravu,privredu i društvene djelatnosti u gradskoj upravi Bihaća.

„Gradska uprava Bihaća bila je dio izgradnje sve tri zgrade za naše sugrađane romske nacionalnosti i ovim projektom želejli smo omogućiti  normalne uslove za život, a osnovni je svakako siguran krov nad glavom.Hvala svim institucijama koje su učestvovale u ovom projektu kojim još jednom pokazujemo da smo grad suživota,tolerancije i brige sve sve građane bez obzira na vjeru i naciju „-kazala je Emrulović.
U blizini treće zgrade nalaze se ranije izgrađeni stambeni objekt u kojem je 2011. godine smješteno šest porodica. Također, četiri romske porodice uselile su se u drugu zgradu za čiju je izgradnju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice osiguralo značajna sredstva , a grad Bihać 50.000 KM.
Kako je istaknuto , kroz projekat podrške socio-ekonomskom uključenju romske populacije u BiH putem obezbjeđenja stambenih jedinica 149 romskih porodica u 14 općina uselilo je u nove ili rekonstruisane stambene jedinice.

Nazad
Potražite nas na Facebook-u

August 2017
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
REGISTAR
ADMINISTRATIVNIH POSTUPAKA
e-Mail PROVJERA
STATUSA PREDMETA
SMS PROVJERA
STATUSA PREDMETA

Virtuelna šetnja kroz Bihać
Turistička zajednica USK
© Opcina Bihac 2013