Obilježena 24. godišnjica pogibije Adila Bešića, heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata
28. novembar 2016. godine
U organizaciji Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja USK-a prigodnim sadržajima danas je obilježena 24. godišnjica pogibije Adila Bešića, heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata i nosioca najvišeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan. I ove godine delegacije Vlade USK-a i gradske uprave Bihaća, te predstavnici boračkih udruženja, prisjetili su se ratnog puta jednog od uzornih starješina koji je rukovodio i komandovao jedinicama Armije R BiH , ističući se vojno-stručnim znanjem, hrabrošću i ličnim primjerom.

Ističući da je Adil Bešić svojim herojstvom i istrajnošću pokazao svima kako se bori za državu BiH , Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća , kazao je da u trenutku kada se hapse istinski branioci i antifašisti , ne smije se dozvoliti da se u isti koš stavljaju sa ratnim zločincima koji su činili zločine nad civilnim stanovništvom. Zbog toga, ističe gradonačelnik Fazlić, borci Armije R BiH  koji su uhapšeni moraju imati drugačiji i dostojanstveniji tretman.
„Hvala svim braniocima Bihaća jer su omogućili da evo mi u miru se borimo za bolju državu BiH. Borci u ratu nikada nisu znali izdati i odustati od svojih ideala i pozivam ih da se i danas uključe u tokove života i da uzmu sudbinu ovog grada u  svoje ruke kako bi svi zajedno bolje živjeli“-dodao je gradonačelnik Fazlić u svom obraćanju.

Prisutnima su se obratili i  Arif Cinac, ispred Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja USK-a, Hamdija Abdić,ratni komadant 502.Viteške brigade i gradski vijećnik i Husein Rošić,premijer USK-a. Još jedanput su istakli da se ne smije dozvoliti izjednačavanje žrtve i agresora , odnosno časne i herojske borbe pripadnika 5.korpusa Armije R BiH sa zločinačkom agresijom.

Pored posjete turbetu i spomen sobi u MZ Vrsta, danas je u vojnoj bazi koja nosi njegovo ime, uz referat o liku i djelu majora Adila Bešića, prikazan je i dokumentarni film. Adil Bešić je poginuo kao komandant 2. bataljona 502. Viteške brigade na izvršenju borbenog zadatka u rejonu Grabež, a posthumno je odlikovan ordenom “Heroja oslobodilačkog rata” i ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, te proizveden u čin majora.

Nazad
Potražite nas na Facebook-u

August 2017
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
REGISTAR
ADMINISTRATIVNIH POSTUPAKA
e-Mail PROVJERA
STATUSA PREDMETA
SMS PROVJERA
STATUSA PREDMETA

Virtuelna šetnja kroz Bihać
Turistička zajednica USK
© Opcina Bihac 2013