Gradonačelnik Galijašević nezadovoljan dinamikom radova u kantonalnoj bolnici
14. mart 2016. godine
Upravu Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“, gdje je u toku sanacija operacionog trakta izgorjelog u požaru prije tri godine, posjetili su gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević i Sead Kadić, zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH.

Gradska uprava je iz budžeta za sanaciju u požaru izgorjelog operacionog trakta i ostalih prostorija osigurala 360.000 KM od čega je do sada već utrošeno 150.000 KM. Bila je ovo prilika da se gradonačelnik Galijašević i zastupnik Kadić upoznaju sa trenutnim stanjem i dinamikom izvođenja sanacionih radova.

„Smatramo da dinamika izvođenja radova može biti daleko bolja. Mi ćemo sa od 360 do 400.000 KM, koliko je Grad Bihać izdvojio, završiti dio građevinskih radova u ‘žili kucavici’ za Kantonalnu bolnicu, operacionoj sali. Da bi se sale stavile u funkciju i u njih unijela oprema potreban je još milion konvertibilnih maraka“, kaže Galijašević.

Gradonačelnik je ovom prilikom podsjetio da je po izbijanju požara Grad Bihać proglasio elementarnu nepogodu čime je gradskoj upravi trebalo pripasti 20 posto akumuliranih sredstava iz budžeta Kantonalne uprave CZ-e, ili oko 600.000 KM koje ni do danas nisu dobili. Ovaj novac utrošen u nenamjenske svrhe, tvrdi gradonačelnik i dodaje kako Vlada ima odluku da ta sredstava treba vratiti do 2017. godine kako bi se plasirala Kantonalnoj bolnici.
„Svi smo u aktivnostima da iznađemo milion KM za obnovu operacionog bloka. Poslao sam pisma namjere ambasadama u BIH i već sam od nekih dobio pozitivne odgovore da će nam se pomoći, da li u operacionoj sali ili nekom drugom vidu. U razgovoru smo i s federalnim ministrom zdravstva i na sve moguće načine tražimo ta sredstva. Mislim da tu Vlada USK-a mora odigrati značajnu ulogu“, kaže Smail Dervišević, direktor Kantonalne bolnice.
Gradonačelnik Galijašević dodaje kako već dvije godine Kantonalna bolnica radi u improviziranim uvjetima.

„Ljekari ne mogu raditi ništa sofisticiranije ili složenije. Sve što je složenije šalje se u druge kliničke centre u kojima uslugu morate i platiti. Treba vidjeti koliko gubimo, ako to ne završimo za godinu-dvije. Da li mi to u principu pravimo onda sale u nekim drugim kliničkim centrima, a ne pravimo ovdje“, naglasio je gradonačelnik.

Sa raspoloživih ukupno 250.000.000 KM iz budžeta USK-a i ZZO-a, ili 0,5 posto sredstava od budžeta obje institucije, moguće je osigurati milion KM za obnovu operacionih sala i to, smatra gradonačelnik Galijašević, ne bi trebao biti problem.


Nazad
Potražite nas na Facebook-u

August 2017
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
REGISTAR
ADMINISTRATIVNIH POSTUPAKA
e-Mail PROVJERA
STATUSA PREDMETA
SMS PROVJERA
STATUSA PREDMETA

Virtuelna šetnja kroz Bihać
Turistička zajednica USK
© Opcina Bihac 2013