Podrška gradske uprave Bihaća radu Islamske zajednice u BiH
14. mart 2016. godine
Saradnja  zasnovana na principima međusobnog uvažavanja, razumijevanja i saradnje obilježila je protekle tri godine odnos Gradske uprave Bihaća i vjerskih zajednica koje egzistiraju u Bihaću. Upravo iskrenom saradnjom gradonačelnika Emdžada Galijaševića sa predstavnicima Islamske zajednice u BiH, Katoličke i Pravoslavne crkve, potvrđen je još jednom epitet Bihaća kao grada suživota i vjerske tolerancije.  Poseban odnos gradska uprava ostvarila je sa Islamskom zajednicom , odnosno Medžlisom IZ u Bihaću, kao najbrojnijom vjerskom zajednicom u Bihaću. Saradnja i međusobno uvažavanje rezultirali su uspješno realiziranim projektima zahvaljujući kojima je izgrađeno nekoliko novih džamija, džematskih kuća, a podržani su i brojni vjersko-odgojni projekti.

Tim povodom bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević zajedno sa Seadom Kadićem, poslanikom u Domu naroda Parlamenta BiH , posjetio je čelne ljude Medžlisa IZ Bihać predvođene Enverom ef. Moranjkićem i glavnim imamom Mensurom Ćehićem.

„Ono što uvijek ističem tokom posjeta vjerskim zajednicama u našem gradu jeste da naš odnos prema svim vjerskim zajednicama zasnivamo na iskrenom uvažavanju i razumijevanju i to radimo od srca i to se vidi kroz činjenicu da je Bihać itekako poznat po vjerskoj toleranciji i suživotu. Kada je u pitanju saradnja sa Islamskom zajednicom u Bihaću moram istaći da smo u protekle tri godine izdvojili skoro 500.000 KM za razne infrastrukturne projekte , vjersko-edukativne manifestacije i za rad same Islamske zajednice u Bihaću.Rezultati naše saradnje su vidljivi i prepoznati širom BiH i zato i dalje nastavljamo podržavati naše vjerske zajednice , a među njima i Islamsku zajednicu u BiH „-kazao je gradonačelnik Galijašević.  


Zahvalivši se na dosadašnjoj saradnji i podršci gradske uprave, Enver ef. Moranjkić, predsjednik Medžlisa IZ Bihać, kazao je u protekle tri godine ostvarena jedna iskrena i ljudska saradnja sa gradonačelnikom Galijaševićem , čime je Islamska zajednica u Bihaću dobila partnera koji cijeni rad vjerskih zajednica i promoviše njihove vrijednosti.

„ Posebno smo sretni organizacijom iftara u svim bihaćkim mjesnim zajednicama prošlog mjeseca Ramazana i to je jedinstven slučaj u našoj zemlji , koji će prema riječima gradonačelnika , postati tradicija. Također smo razgovarali i o završetku uređenja gradske džamije , koja bi svečano trebala biti otvorena u augustu ili septembru ove godine „-kazao je efendija Moranjkić.

On je najavio i novi projekat Medžlisa IZ Bihać , a riječ je o izgradnji novog administrativnog sjedišta Medžlisa u neposrednoj blizini nove gradske džamije. U toku je rješavanje potrebnih dokumenata koji su potrebni za dobivanje potrebnih dozvola, a podršku izgradnji novog administrativnog centra dati će i gradska uprava Bihaća.
Nazad
Potražite nas na Facebook-u

Jun 2017
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
REGISTAR
ADMINISTRATIVNIH POSTUPAKA
e-Mail PROVJERA
STATUSA PREDMETA
SMS PROVJERA
STATUSA PREDMETA

Virtuelna šetnja kroz Bihać
Turistička zajednica USK
© Opcina Bihac 2013