Grad Bihać sufinancira gorivo za proljetnu sjetvu sa 0,10/KM po litri goriva
8. mart 2016. godine
Grad Bihać kao izrazito poljoprivredno područje s dugom tradicijom bavljenja poljoprivredom i značajnim zemljišnim potencijalom, pogodan je uz povoljne klimatske uslove za razvoju poljoprivredne djelatnosti. Vođena ovom činjenicom gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Emdžadom Galijaševićem u protekle tri godine za poljoprivrednu proizvodnju izdvojila je 1.734.787 KM. Realizacija ovih sredstava rezultirala je povećanjem broja registrovanih porodičnih gazdinstava sa 778 u 2012. godini na 1.472  gazdinstva zaključno sa februarom 2016.godine.

Također je u odnosu na 2012.godinu povećan broj registriranih poljoprivrednih obrta pa ih u Bihaću danas egzistira 72 u odnosu na niti jedan 2012.godine. Svima njima gradska uprava Bihaća danas je potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa firmom Čavkunović BP omogućila sufinanaciranje nabavke goriva, ulja i maziva neophodnih  za proljetnu sjetvu. Riječ je o inicijativi bihaćkog gradonačelnika Emdžada Galijaševića koju je podržao Nedžad Čavkunović, direktor firme Čavkunović BP.

“Kao društveno odgovorna firma odazvali smo se inicijativi gradonačelnika Galijaševića i podržali ovaj dobar projekt za naše sugrađane koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom “-kazao je nakon potpisivanja sporazuma Nedžad Čavkunović.

Zadovoljstvo današnjim potpisivanjem sporazuma iskazao je i Hasan Mehtić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka grada Bihaća, kazavši da će pred proljetnu sjetvu itekako dobro doći subvencija grada Bihaća, jer je riječ o prvoj lokalnoj zajednici u BiH, koja je na ovakav način, kroz pomoć pri nabavci goriva za sjetvu, pomogla svojim poljoprivrednicima.

Današnjim sporazumom 1.472  poljoprivredna proizvođača upisana u Registar porodičnih gazdinstava i klijenata , članovi 4 registrirane zadruge i 72 poljoprivreda obrtnika imati će pravo na nabavku goriva , ulja i maziva neophodnih za proljetnu sjetvu za 10 feninga jeftinijoj cijeni po litri dizela. Tako će za članove zadruge i poljoprivredne obrtnike subvencija biti na maksimalno 1.000 litara goriva i 150 kg maziva i ulja, dok će za registrirane poljoprivredne proizvođače na raspolaganju biti maksimalno 500 litara dizela i 75 kg maziva i ulja.

“ Ovo je za mene jedan od značajnijih sporazuma jer je ovo direktna pomoć i podrška poljoprivrednicima pred proljetnu sjetvu. Mi smo do sada kroz naša izdvajanja pokazali da nam je poljoprivreda izuzetno bitna i evo i današnjim sporazumom mi šaljemo poruku da ovim vrijednim ljudima koji žive od svog rada treba pomoći, ali pomoći na vrijeme i pred proljetnu i jesenju sjetvu. Hvala firmi Čavkunović BP koja se još jednom pokazala kao društveno odgovorna firma i vidjeti ćemo da program sufinanciranja proširimo i na ostali repromaterijal neophodan za sjetvu “-kazao je gradonačelnik Emdžad Galijašević.

Gradska uprava Bihaća u periodu 2012-2015.godina sufinansirala je kupovinu deklarisanog sadnog materijala sa 20 posto,  kupovinu repromaterijala za proljetnu i jesenju sjetvu, vještačko osjemenjavanje goveda, kupovinu poljoprivredne mehanizacije, kamata na poljoprivredne kredite sa četiri posto. Poticao se  razvoj pčelarstva, proizvodnja gljiva, kooperantska proizvodnja krastavca kornišona, te proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru.

Nazad
Potražite nas na Facebook-u

August 2017
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
REGISTAR
ADMINISTRATIVNIH POSTUPAKA
e-Mail PROVJERA
STATUSA PREDMETA
SMS PROVJERA
STATUSA PREDMETA

Virtuelna šetnja kroz Bihać
Turistička zajednica USK
© Opcina Bihac 2013